Salgóbánya

Salgóbánya a második világháború előtt élte fénykorát, igazi gyöngyszem volt a hegyek között. Már akkor vezetékes víz, villanyáram, játszótér, sporttelep, tekepálya, uszoda és kaszinó szolgálta az itt lakók és idelátogatók kényelmét. Fogaskerekű kisvasúttal lehetett feljutni az 500 m tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő, szubalpesi klímája révén kitűnő magaslati gyógy- és üdülőhelyi adottságokkal rendelkező településre.
Az ötvenes évek végén a környékbeli bányák bezártak, a kisvasút sínjeit felszedték és a település csipkerózsika álomba merült.
Uszoda és kaszinó már nincs, de a tiszta levegő és a varázslatos szépségű táj változatlan.
Két vár figyeli egymást a közelben egymástól légvonalban 3 km-re, több geológiai tanösvény húzódik a környéken, a Medves fennsík Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkja, körülötte két olyan a különleges bazaltorgonával, ami a világon csak négy helyen található…
Igazából ezt látni kell, ugyanis aki ezen a környéken egyszer már barangolt, az biztos, hogy később is visszatér ide.

(Meggyőződésem, hogyha jönne egy királyfi, sok-sok millióval a zsebében és a környék idegenforgalmának fellendítésére fordítaná – például többek között a fogaskerekű helyreállításra – a Medves fennsík és környéke felébredne csipkerózsika álmából, hisz a vidék meseszép. Ez viszont turisták hadát jelentené, ami némileg csökkentené a hely varázsát. Úgyhogy kedves látogató summa-summarum, jobban teszi, ha most látogat hozzánk, amíg a félig feledett vidék turistaútjain a túrázók köszönnek egymásnak és nem egymást lökdösve, kerülgetve tudnak csak haladni.)

Látnivalók a szűkebb, és a kicsit távolabbi környékünkről

Salgótarján

Szécsény

Hollókő

Salgó vár

Somoskői vár

Füleki vár

Somoskői vadaspark

Somoskő látogatóközpont

Salgóbánya Erdészház

Somoskői bazaltömlés

Kazár riolittufa

Karancs kilátó

Ipolytarnóc ősleletek

Bányamúzeum

Geológiai tanösvények

Szilváskő

Gedőc tető csillagvizsgáló

Madách kúria Alsósztregova

Kőrösi Csoma S. emlékpark

Szentkút

Losonc

Tourinform Salgótarján

Novohrad-Nógrád Geopark

Geoládák a környéken